Русия и Иран отричат доставката на иранските дронове Shahed-136Израел атакува и

...
Русия и Иран отричат доставката на иранските дронове Shahed-136Израел атакува и
Коментари Харесай

Израел унищожи база за ирански дронове, предназначени за използване срещу Украйна

Русия и Иран отхвърлят доставката на иранските дронове Shahed-136

Израел нападна и унищожи летище " Димас " в Сирия, където се произвеждаха муниции и аварийни елементи за иранските дронове-камикадзе, които всеобщо се употребяват от Русия в Украйна. Това съобщи Сирийският център за наблюдаване на човешките права (SOHR), осведоми.

В резултат са изцяло унищожени постройката за сглобяване на дронове, една от пистите на летището, както и военният радар.

Освен това Израел е дал на Украйна разследваща информация, потребна за унищожаването на иранските дронове, написа The New York Times. По-рано Украйна помоли Израел да даде средства за противовъздушна защита, само че Тел Авив отхвърли.

10 инструктори от Иран, учащи съветски бойци по какъв начин да ръководят дронове камикадзе, са били убити през последната седмица в Украйна, написа The Jerusalem Post.



Официално и Русия, и Иран отхвърлят доставката на иранските дроновеShahed-136, макар че има задоволително доказателства за това. Иран дори заплаши Франция, Англия и Германия с ответни дейности поради техния апел Организация на обединените нации да проверява доставките на дронове на Русия. Русия твърди, че в Украйна употребява единствено дронове лично произвеждане. Но и тя е изрично срещу Организация на обединените нации да изпрати свои специалисти в Украйна, които да изследват свалените безпилотни апарати, атакуващи гражданска и сериозна инфраструктура.

Иранските дронове-камикадзе, които Русия необятно употребява в Украйна, се оказаха дейно ново оръжие. " Герань ", както в Русия назовават Shahed-136, съчетават успеваемост, софтуерна елементарност и цена, които в изискванията на война на безсилие са значим фактор за всяко оръжие. Русия ги употребява в Украйна като асиметрично оръжие - системата на украинските Противовъздушна отбрана е ориентирана към битка с авиацията и крилатите ракети, а не с евтини дронове.

Сега Украйна търси способи за битка с тези дронове, които също ще бъдат ексцентрични. Появиха се да вземем за пример специфични приложения за смарт телефон, благодарение на които командването на Противовъздушна отбрана получава от жителите информация за дроновете. Това ще помогне да се наблюдава полета на Shahed-136 и да се приготвят бързо зенитните средства за битка с тях.

Въоръжените сили на Украйна към този момент смъкват огромна част от дроновете. Снощи шефът на украинското разузнаване Кирил Буданов сподели, че

1/3 от дроновете доближават до задачата си

Към 22 октомври Русия е употребила към 330 дрона, от които са свалени 222. " Другите в една или друга степен доближават до някакви цели - не всеки път тъкмо избраните, само че някъде в покрайнината. Около 30% от дроновете доближават задачата си ", сподели Буданов. Той предвижда, че терорът с дроновете ще продължи още дълго. " Русия продължава да поръчва дронове. Сега е поръчала към 1700 от всички типове дронове, само че те би трябвало и да бъдат създадени. Еднократната доставка е към 300 дрона. В момента Русия употребява втората партида ", изясни той.

Що за дронове са това?



Според специалистите съветските безпилотни апарати " Герань-1 " и " Герань-2 " са купени от Ирандронове Shahed-131 и Shahed-136. Първият е по-малък, носи към 15 кг гърмеж, а вторият е по-голям и носи към 40-50 кг гърмеж. Те са снабдени с мотори китайско произвеждане, които издават огромен и присъщ звук. Затова ги назовават " мотопеди ". Спорно е на какво разстояние те могат да летят, само че се счита, че е най-малко 1000 км. В интернет има данни и за 2500 км.

Двата дрона имат система за ръководство, която не зависи от никакви външни фактори. Това е автопилот, където маршрутът и задачите се задават авансово и не могат да бъдат поправени. Използват и сателитна навигация, която в случай че бъде прекъсната, снижава доста точността.

Дроновете имат делтовидна форма и са направени от пластмаса със стоманена рамка. Това, както и неголемите им размери ги правяг по-незабележими за радарите, само че могат да бъдат свалени от зенитно-ракетни комплекси " Бук " да вземем за пример.

Тайната на триумфа на иранските дронове-камикадзе е не толкоз в мощността на тяхната бойна част, нито в точността. Те летят към задачата по авансово заложени координати и при положение на деяние на система за радиоелектронна битка тяхната акуратност доста се намалява.

Главното им достолепие са простотата и цената

Те могат да бъдат пускани в голямо количество с вярата, че все някой ще дохвъри до задачата. " Още с излитането си, дронът е победил, без значение дали ще дохвъри до задачата или ще бъде свален. Защото ние ще имаме една ракета по-малко. Ракети, които никой към този момент не създава - С-300, С-200, " Оса ", С-75 ", написа прочут украински боен блогър и разработчик на системи за автоматичирано образование на военни, прочут като Paolo Lumiere.

При война на изтощаването, която водят Русия и Украйна, това просто решение може да опустоши украинските арсенали от зенитни ракети, които могат да смъкват надалеч по-скъпите съветски " Калибри ".

Вторият плюс е нищожната забележимост. Shahed се изстрелва от резервоар, който може да бъде маскиран под елементарен камион. Пускът става благодарение на ускорител на твърдо гориво, който работи малко. Затова е доста мъчно да бъде засечен пускът. Тъй като тези дронове употребяват неголеми мотори за вътрешно горене, те не се виждат добре в инфрачервения диапазон и е комплицирано да се поразяват с ракети с топлинно ориентиране като " Стингер " и " Игла ". Малкият размер прави съвсем невероятно засичането на дроновете и с радари, изключително в случай че летят ниско.

Третият плюс на Shahed е неголямата скорост (185 км/ч), която дружно с незабележимостта и дребния размер го прави комплицирана цел и за самолетите. В украинската преса писаха за водач на Военновъздушни сили, който на 12 октомври с МиГ-29 е свалил пет дрона Shahed-136, само че е претърпял повреда. Обстоятелствата на тази катастрофа не се разкриват, само че евентуално той или е закачил дрона със самолета, или изтребителят е бил развален от парчета от ударен дрон. Това може да е разследване от обстоятелството, че скоростта на изтребителя е доста по-висока от тази на дрона и е доста комплицирано да се приближи и прицели - времето е прекомерно малко и самолетът минава около задачата.

И не на последно място - даже да бъде свален дронът, неговата 50 кг бойна част ще аргументи вреди, падайки на земята.

Недостатъците на иранските дронове са много повече от преимуществата. Като евтини апарати, те употребяват налична гражданска електроника, която не е предпазена от системите за радио-електронна битка.

При преустановяване на сателитната навигация тяхната акуратност се снижава внезапно.

Shahed летят по авансово заложен маршрут, като нямат видеокамера и връзка с оператора. Затова е и елементарно да се предскаже маршрутът им, когато бъдат засечени. Те издават и много мощен жужащ тон, който притегля вниманието и ги демаскира във въздуха.

Те не са и изключително издръжлив уред. Лесно могат да бъдат развалени и свалени даже с автомат " Калашников ". Важното е да бъдат улучени.

Как се смъква дрон-камикадзе?

Украинските военни употребяват против иранските дронове всички вероятни средства. В обществените мрежи има видео, на които Shahed са свалени и с ракети " Бук ", и с автомати. Даже е създадена таблица с особености, които би трябвало да се имат поради при обстрела с друго оръжие.

Украинският доброволец Павел Кашчук, който е експерт по дроновете, предизвести, че не е добра концепция да се смъква дрон-камикадзе над град, тъй като той може да падне или върху жилищен блок, или върху самия стрелец.

За да се обезврежда основното достолепие на дрона - неговата цена, би трябвало да се употребява относително на ниска цена решение като зенитна артилерия да вземем за пример. Украйна към този момент стартира да получава зенитни танкове Gepard от Германия, само че към този момент те са малко, с цел да може да се приказва за коренно решение на казуса с дроновете-камикадзе.

Друго дейно средство могат да са дребните, по-бавни самолети-прихващачи, или вертолетите. През 2019 година Военновъздушни сили на Украйна желаеха да купят от Бразилия самолети EMB-314 Super Tucano (в Съединени американски щати се назовават A-29). Те са евтини, лесни за обслужване, могат да летят постепенно - минималната им скорост е 148 км/ч. Което значи, че те няма потребност да вършат по няколко захода за унищожаването на един дрон. Могат да го следват задоволително дълго, с цел да се прицелят.

Народната Противовъздушна отбрана

В изявление за РБК-Украина представителят на Военновъздушни сили на Украйна Юрий Игнат съобщи, че украинската система за Противовъздушна отбрана употребява системата за образен надзор на въздушни цели. Или по-просто казано - наблюдаващи. " Ние се сражаваме със остарели руски средства, употребявайки разнообразни тактически способи. Разработихме система за обявяване. По цялата страна са ситуирани хора с портативни зенитно-ракетни комплекси, които би трябвало да реагират и прихващат ракети. Имаме образни постове за наблюдаване ", сподели той.

В Украйна с това се занимават освен експерти, само че и жители. Тъй като скоростта на Shahed не е огромна, те се нуждаят от доста време, с цел да стигнат задачата ни. Ако бъдат открити в точния момент, може елементарно да се пресметна маршрутът на апарата. Украинските програмисти към този момент създадоха особено приложение за смарт телефон " єППО ", което може да бъде изтеглено от всеки. Навигацията е елементарна и разрешава елементарно сигнализиране за забелязана в небето крилата ракета, аероплан, вертолет или дрон. Сигналът от смарт телефона се изобразява на карта и в украинската Противовъздушна отбрана вижда от кое място и накъде летят дроновете.

Активността на украинците обаче има и негативи - постоянно фотосите на свалени дронове се оказват в обществените мрежи и оказват помощ да съветските военни да поправят маршрутите. " С дрона няма никаква връзка. Единственият източник на информация дали маршрутът е сполучлив и дали съответният дрон е дохвърчал до задачата, са фотосите от обществените мрежи ", изяснява Кашчук. Той твърди, че съветските военни изпращат няколко дрона към избрана цел по разнообразни направления, а по-късно се пробват да проучват по фотосите кой е най-удачният път. Ако се види, че някъде Противовъздушна отбрана не работи, незабавно се изпращат няколко десетки дронове по същия маршрут, или дори ракета. Именно по тази причина на дроновете се слагат номера - с цел да е елементарно да се наблюдава кой е дохвърчал и кой - не.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР